Alltomfrontline
Facebook
Lus

LÖSS

Löss irriterar både hund och katt och smittar vid direkt kontakt. Om djuren får löss så sker det oftast på vinterhalvåret. Lössen är mycket artspecifika och varje djurart har också en egen lusart. En hundlus sprider sig därmed inte till katt och vice versa. Människor kan därför inte heller angripas av löss från hund eller katt. Lössen är brungula och cirka 1 - 2,5 mm långa med ägg som klistrar sig fast i pälsen. De rör sig långsamt och trivs bäst i ansiktet eller på halsen där hunden och katten inte kommer åt.

Lössen lever hela sina liv på samma värddjur. Vissa hundar och katter reagerar inte på dem medan andra kan få klåda, kala fläckar i pälsen eller sår.

LUSENS LIVSCYKEL

ÄGG
Lusen lägger 200-300 ägg. Lusens ägg klistras fast på värddjuret och ser ut om små vit-gula bananer.

NYMF
Ägget blir en nymf.

VUXEN LUS
Efter 3-4 veckor har äggen blivit vuxna löss. Lössen spenderar hela sina liv på samma djur och är lätta att upptäcka i pälsen.
Lusens livscykel

SÅ BEHANDLAR MAN MOT LÖSS

Löss är relativt ovanliga men förekommer oftast på vinterhalvåret. Löss kan drabba både hund och katt men är lätta att behandla mot. Om hunden eller katten har fått löss så fungerar alla Frontlines produkter mot dessa.

Frontline Comp
För att bli av med lössen så rekommenderas det att man behandlar alla hundar och katter i huset med Frontline 2 gånger med 4 veckors mellanrum.

Behandling av löss
Katt

SJUKDOMAR SOM KAN ÖVERFÖRAS FRÅN LÖSS

Löss sprider inga direkta sjukdomar eftersom de sitter på ett och samma värddjur hela sina liv. Men de kan ändå orsaka många problem för hunden och katten. Vissa husdjur reagerar inte på dem medan andra kan få klåda, kala fläckar i pälsen, hudinflammationer eller sår.

OLIKA TYPER AV LÖSS

Hundar kan attackeras av två olika typer av löss:
  • Ligognathus setosus, den blodsugande lusen: Detta är en blodsugande lus som suger blod från sin värd. Denna lus orsakar klåda och kan leda till små sår och rödaktiga hudutslag.
  • Trichodectes canis, den pälsätande lusen: Du kan vanligtvis hitta pälslusen på hundens huvud, hals och öron. I Sverige är pälsätande löss inte särskilt vanliga hos katter.
Något som de två typerna av löss har gemensamt är att de sätter fast sina ägg i hundens hår ända intill huden. När lössen har lagt äggen tar det ungefär en vecka innan äggen kläcks. Det är därför viktigt att se till att behandlingen fortfarande är aktiv även efter att du inte hittar flera levande löss i pälsen.

SYMTOM

Hundar och katter som är smittade med löss beter sig annorlunda och visar upp dessa symtom:
  • Överdriven klåda och kramper.
  • Pälsen ser torr ut.
  • Håravfall, mest vid öron, nacke, axlar och ljumskar.
  • Anemi (blodbrist) speciellt hos och mindre hundar som är kraftigt angripna av löss.
Hund kliar
Hund lus

SÅ KAN DU KONSTATERA ATT DIN HUND ELLER KATT HAR FÅTT LÖSS

Det är relativt lätt att se om din hund eller katt har löss. Om lössen förökat sig och blivit många kan du faktiskt se dem krypa runt pälsen. Om du misstänker att din hund eller katt har löss, men att du inte ser dem med blotta ögat - då kan du använda ett förstoringsglas för att på så sätt se om du kan upptäcka antingen ägg eller levande löss i pälsen. Du behöver inte en veterinär för att ta reda på detta, bara ett par välfungerande ögon och möjligtvis även ett förstoringsglas.

HUR DU BEHANDLAR DIN HUND MOT LUS

När du väl har konstaterat att din hund har löss är det självklart viktigt att du börjar behandla hunden för att bli av med lössen. Här under får du några bra tips om hur du kan gå tillväga.
  • Studera pälsen grundligt.
  • Bada hunden med milt hundschampo 2-3 dagar innan du börjar med lusbehandlingen.
  • Använd rätt preparat i förhållande till hundens vikt.
  • Kom ihåg! Om du har fler hundar måste de alla behandlas för löss.
Hund bad
Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Box 467 | SE-201 24 Malmö | Tel. +45 39 15 88 88 | AH.nordics@boehringer-ingelheim.com | Sidkarta
Boehringer Ingelheim