Alltomfrontline
Facebook
Loppa

Loppor

Loppor är cirka 1–3 mm långa, de är orangebruna i färgen och har långa bakben som de använder för att hoppa upp mot 33 cm. När de väl fått tag i ett djurs päls kryper de in mellan hårstråna och det är vanligt att de sätter sig på djurets ländrygg.

Honloppor kan lägga upp till 50 ägg om dagen och är de är större än hanloppor.

De flesta som äger eller har vuxit upp med hund eller katt i hemmet vet hur irriterande det är att få loppor i hemmet. Loppor är verkligen inte något du vill att ditt husdjur ska ta med sig hem eftersom det är en parasit som kan ta lång tid att bli av med.

När du väl fått loppor i hemmet ska du inte bara behandla ditt husdjur, du måste även behandla ditt hem eftersom de lägger så pass många ägg och har en speciell livscykel som vi berättar mer om längre ner.

VAR LEVER LOPPOR?

Loppans ägg glider ner i mattor, soffor eller golvspringor där de snabbt utvecklas till nya vuxna loppor. På bara tre veckor kan 5 loppor leda till 6000 nya loppor i olika utvecklingsstadier. Därför är det en bra idé att dammsuga varje dag efter att ni upptäckt att ni har loppor i hemmet. Dammsug extra noga i de delarna av hemmet ditt husdjur håller sig mest.
Var lever loppor?
vegetation

NÄR ÄR DET SÄSONG FÖR LOPPOR?

Tyvärr kan man inte säga att det finns en specifik säsong för loppor eftersom lopporna kan överleva så pass länge, även under vintern.

Detta beror på den unika livscykeln, där äggen först kläcks när förhållandena är passande.

SYMTOM PÅ ATT KATTEN ELLER HUNDEN HAR FÅTT LOPPOR

  • Hunden eller katten kliar sig mer än vanligt.
  • Hunden eller katten verkar ledsen eller orolig.
  • Kamma över pälsen med ett vitt papper. Om ditt djur har loppor så kommer det att ramla ner små rostfärgade, kaffesumpsliknande korn på pappret (loppavföring).
Hund med loppor

SÅ BLIR DU SÄKER PÅ ATT DIN HUND FÅTT LOPPOR

Det är egentligen hyffsat enkelt att ta reda på om du har loppor i huset, även om du inte kan se de vuxna lopporna. Något du kan hålla koll på är den kaffekornsliknande avföringen som loppor lämnar efter sig.

Med en tät kam och ett vitt papper som t.ex. hushållspapper kan du försäkra dig om det faktiskt finns loppor i hemmet eller inte. Kamma området vid svansen och svanken, eftersom det är särskilt där som loppor tycker om att gömma sig.
Håll det vita pappret under området du borstar. Antingen hittar du vuxna loppor, men om du inte gör det kanske du åtminstone hittar något kaffekornsliknande som trillar ner. Om du sen blöter ner de små kornen med vatten och ser att det blir rödfärgat, då är det ett väldigt starkt tecken på att din hund har loppor. Anledningen till att pappret blir rödfärgat är att loppans avföring huvudsakligen består torkat blod.
Loppans livscykel

LOPPANS LIVSCYKEL

ÄGG
Faller av pälsen där husdjuret befinner sig – i möbler, mattor, bilen eller sängen – där de kläcks till larver efter en vecka.

LARVER
Söker sig bort från ljuset, långt ned i mattor, möbler och golvspringor där de förpuppas efter 1–2 veckor.

PUPPOR
Förvandlas till vuxna loppor som kläcks när de känner av värme, koldioxid och rörelse.

VUXEN LOPPA

Suger blod på ditt husdjur och lägger upp till 50 ägg om dagen.

SÅ BEHANDLAR MAN MOT LOPPOR

Vid problem med loppor rekommenderas Frontline Comp. Frontline Comp dödar både befintliga loppor samt eventuella ägg och larver. Effekten håller sedan i sig i 8 veckor på hund och 4 veckor på katt.

Frontline Comp
Även om det bara tar 24 timmar att döda lopporna i pälsen så kan du fortfarande hitta loppor på ditt djur eftersom de lever kvar i huset. Det är därför bra att upprepa behandlingen var fjärde vecka i minst 6 månader efter det att man sett den sista loppan.

Loppor
Det är nämligen så länge som pupporna kan överleva innan de kläcks och hoppar över till hunden eller kattens päls.

SJUKDOMAR SOM LOPPOR ÖVERFÖR

LOPPALLERGI
Hunden eller katten reagerar på loppans saliv som överförs när loppan suger blod. Symtomen är mild till våldsam klåda, håravfall, stress och nedstämdhet.

BANDMASK
Lopplarven brukar komma i kontakt med avstötta bandmaskdelar i djurkorgen eller soffan och äter av dem. Lopplarven får då i sig maskägg som utvecklas vidare i den vuxna loppan. När hunden eller katten slickar sig i pälsen för att bli av med lopporna följer bandmaskäggen med och leder till att hunden eller katten får bandmask.
BARTONELLA ”CAT SCRATCH DISEASE”
Bartonella finns antingen i kattens blod från början, eller överförs till katten via loppbett eller en särskild typ av fästing. Bartonella kan i sällsynta fall överföras till människor med nedsatt immunförsvar från katten via bett eller rivsår. Symtomen är feber, mindre neurologiska störningar och utslag vid kliande.

SÅ FÅR DU BORT LOPPORNA MED FRONTLINE

I produkterna Comp, Vet (Spot-On) och vår Vet Spray, finns det aktiva ämnet fipronil som inte bara dödar lopporna, men även förhindrar lopplarver och ägg från att utvecklas till nya loppor tack vare ämnet (S)-metholet. När en vuxen loppa har absorberat fipronil dör den vanligtvis inom 24 timmar. Efter att det gjorts en behandling med en av våra Frontline-produkt är din hund skyddad i upp till 8 veckor och din katt i upp till 4 veckor.

Det är dock viktigt förtydliga att en behandling med Frontline inte är tillräckligt för att bli helt loppfri hemma. Detta tack vare loppornas speciella livscykel vi nämnt tidigare, som gör det möjligt för larverna att överleva väldigt länge i sin puppa.

Lycka till och vi hoppas att våra råd hjälper dig i kampen mot lopporna!
metopren


Vi upprepar:

  • Dammsugning och grundlig rengöring tillsammans med en behandling är det bästa man kan göra för att bli av med loppor.
  • Och var speciellt noga med områden där husdjuret gärna ligger.

 

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Box 467 | SE-201 24 Malmö | Tel. +45 39 15 88 88 | AH.nordics@boehringer-ingelheim.com | Sidkarta
Boehringer Ingelheim