Alltomfrontline
Facebook

Har du en katt som mest gillar att mysa och pysa i soffan? Då behöver du förmodligen också klippa klorna med jämna mellanrum så att de inte växer in i trampdynan och skadar katten. Här får du tre tips på hur du gör klovården till en så bra upplevelse som möjligt för både dig och din katt.

 1. Ha rätt utrustning
  Det finns olika typer av klotänger och -saxar tillgängliga och vad som är bäst är en smaksak. Det viktigaste är att tången eller saxen klipper av klospetsen med ett enda klipp. 

 2. Invänta rätt tillfälle
  Det är ingen idé att försöka klippa klorna när din katt är som mest vaken och lekfull. Vänta tills katten är kelig, avslappnad och bekväm med att bli hanterad. Kom ihåg att katter hatar att bli överraskade och föredrar långsamma, mjuka rörelser. Försök att ge tassarna lite massage innan du klipper klorna. 

 3. Använd rätt teknik
  När din katt är van vid att du rör tassarna, tryck försiktigt på trampdynan så att du kan se klorna ordentligt. När klon är ute ska du leta efter pulpan, den rosa delen som innehåller nerver och blodkärl, för att se var du inte ska klippa! Detta är givetvis enklare på en katt med vita klor än på en katt med mörka. Håll klipparen halvvägs mellan den rosa delen och spetsen på klon i en vinkel på ungefär 45° och klipp kraftfullt. Klipp inte närmre pulpan än ca 2 mm.

 4. Skapa en rutin
  Det är en bra idé att skapa en rutin eller ett schema för hur och när du ska klippa klorna på din katt. Genom att se till att processen blir en rutin kommer din katt till slut att bli lugnare när det väl är dags eftersom den kan känna igen processen från tidigare gånger.

DETTA SKA DU INTE GÖRA NÄR DU KLIPPER DIN KATTS KLOR
När du klipper kattens klor är det upp till dig som ägare att se till så att det blir en bra upplevelse för din katt. Här under får du några riktlinjer för vad man inte ska göra när det är dags att klippa klorna.

 • Om din katt gör motstånd ska du inte höja din röst eller på andra sätt straffa katten. Det försämrar upplevelsen för katten och kommer göra det ännu svårare nästa gång ni ska klippa klorna.

 • Undvik att klippa klorna om du är uppspelt eller har bråttom. Det är viktigt att du låter processen ta den tid det tar. Är det så att du eller din katt inte håller sig lugna är risken stor att du råkar klippa in i pulpan som gör väldigt ont på katten eftersom det är fyllt med nerver och blodkärl.

 • Försök inte att klippa alla kattens klor på en sittning. Speciellt inte första gången. Det är viktigt att din katt är bekväm och avslappnad med processen. Så ju fler gånger du upprepar den med framgång, desto bättre.

Lycka till och vi hoppas att våra tips hjälper dig!

Om du sen framgångsrikt lyckas klippa kattens klor se då till att belöna den ordentligt. Och om denna typ av vård gick bra kanske även andra typer av hud- och pälsvård kan fungera utan större problem. Ta dig en titt bland alla våra hud- och pälsvårdprodukter här och se om du hittar något som passar.

tassar

Det är ingen idé att försöka klippa klorna när din katt är som mest vaken och lekfull.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Box 467 | SE-201 24 Malmö | Tel. +45 39 15 88 88 | AH.nordics@boehringer-ingelheim.com | Sidkarta
Boehringer Ingelheim