Alltomfrontline
Facebook
Instagram
  • Personlighet: Vänlig och öppen
  • Storlek: Medelstor
  • Vikt: Honor: 4-6 kg, Hanar: 5-9 kg
  • Livslängd: 9-15 år
  • Allergi: Vissa allergiker mot proteinet Fel-D1 som finns i katters saliv kan äga en sibirisk katt utan att få några större reaktioner, men katthårsallergiker reagerar fortfarande

Beteende & Personlighet - Hur är sibiriska katter?
”Deras hemland må vara kallt, men deras hjärta är varmt” är något som brukar sägas om sibiriska katter. Precis som ragdolls och Maine coon-katter är de fantastiska med barn och ofta väldigt vänliga mot människor de inte ens träffat tidigare.

Sibiriska katter är aktiva och lekfulla djur som tycker om att jaga leksaker som du kastar iväg. De tycker också om att leka med vatten, ett beteende som kan ha följt med från rasens tid som vildkatter för många, många år sedan.

Historia & Ursprung
Den sibiriska katten är en uråldrig ras som tros vara nutidens långhåriga katters urfader. De härstammar från Sibirien och fick därför sitt namn. Rasen kom till USA först år 1990, men har varit känd i cirka 1000 år och förekommer ofta i ryska folksagor.

Päls & Pälsvård
Den långa och tjocka pälsen är välanpassad till det kalla klimatet sibiriska katterna kommer ifrån och pälsen består av tre lager; övre täckhåret, mellanpäls och underull. Den är även mer resistent mot vatten än andra katters, men med ett bad så kan du utan problem schamponera och tvätta dem vid behov.

De bör kammas eller borstas några gånger i veckan för att undvika trassel och tovor. Du kan även använda ett balsam som mjukgör och gör det lättare att borsta.

Eftersom de är en vänlig och öppen kattras är andra typer av vård som t.ex. hudvård och tassbalsam inga problem.

Parasiter, löss och loppor som gömmer sig i den tjocka pälsen kan bli ett problem, speciellt under sommaren, men för det har vi utvecklat ett effektivt parasitpreparat som dödar parasiterna inom 48 timmar.

Allergi - Är en sibirisk katt allergivänlig?
Ja! Men innan du drar förhastade slutsatser bör vi förklara mer ingående. Ett vanligt missförstånd är att personer som är allergiska mot katter definitivt kan ha en sibirisk katt trots sin allergi. Det stämmer inte riktigt. Alla katter är allergena på en viss nivå, ingen är helt icke-allergen.

En allergi mot katter aktiveras oftast av katthåret eller saliven. I saliven finns ett protein som fått namnet Fel-D1 som skapar de allergiska reaktionerna, och de sibiriska katterna har mycket lägre mängder av detta protein än andra katter.

Livslängd - Hur länge lever en sibirisk katt?
Den sibiriska katten har generellt sett en bra hälsa, även om det till stor del avgörs genom kosten och omgivningen. Standardlivslängden ligger mellan 9 och ända upp till 15 år.

Sibirisk katt

Sibirisk katt

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Box 467 | SE-201 24 Malmö | Tel. +45 39 15 88 88 | AH.nordics@boehringer-ingelheim.com | Sidkarta | Data Privacy
Boehringer Ingelheim