Alltomfrontline
Facebook
Instagram
  • Personlighet: Lugn och ömsint
  • Storlek: Medel
  • Vikt: Honor: 4-7 kg, Hanar: 5-9 kg
  • Livslängd: 12-17 år
  • Allergi: Underullsallergiker kan äga en ragdoll utan att få större reaktioner, men salivallergiker påverkas fortfarande

Beteende & personlighet - Hur är ragdoll-katter?
Många kallar ragdolls för den perfekta familjekatten. Deras tålamod samt lugna och tillgivna personlighet gör dem nämligen till en fantastisk katt kring barn.

En ragdolls personlighet är på många sätt lik hundars. Det är inte ovanligt att den väntar vid dörren när du kommer hem, följer med dig från rum till rum eller gosar in sig bredvid dig i soffan. Med positiv förstärkning kan de till och med lära sig tricks eller andra önskade beteenden. En ragdoll är alltså troligtvis inte en kattras för den som letar efter ett mer självständigt husdjur.

Till skillnad från många andra kattraser som avskyr vatten, dras ragdolls ofta till rinnande vatten och vatten generellt vilket gör det lättare att tvätta och schamponera dem. 

Historia & Ursprung
Ragdoll-katter härstammar från USA, där rasen blev godkänd först 1969, och kom sedan till England 1982.

På 1960-talet parade en uppfödare i Kalifornien ihop en helig birma med en vit långhårshona. I kullen fick man två brunmaskade mitted-hanar som sen igen parades ihop med en vit långhårshona. Avkomman från den linjen fick namnet "lightside". För att avkomman inte skulle påverkas av inavel började man att para ihop med en ny hona från rasen burma. Avkommorna från denna linje kallades "darkside" och från dessa två sidors korsningar härstammar dagens ragdolls.

Päls & pälsvård
Ragdoll på engelska betyder trasdocka och kattrasen har fått namnet från sitt ruffsiga utseende och för att de vanligtvis är helt avslappnade och passiva när de blir lyfta, precis som en trasdocka.

En raggdolls päls är ofta buskig och kan vara krävande. Speciellt när de fäller som mest under sommaren. Men den är också väldigt len och tovar sig inte lika lätt som andra katters pälser och eftersom katten generellt sett är lugn och passiv underlättar även det schamponeringen och alla andra typer av skötsel som t.ex. öron- och ögonrengöring.


Minst två gånger om året behöver en ragdoll badas eller duschas, men även oftare om du märker att pälsen blir fettig eller trådig. För att göra det lättare att borsta efteråt kan du använda ett mjukgörande balsam i sprayformat.

I.o.m. den långhåriga pälsen kan det vara ett härligt hem för diverse parasiter som loppor, löss och fästingar, men då finns det effektiva parasitpreparat som är speciellt utvecklade för katter och dödar parasiterna inom 48 timmar.

Allergi - Är en ragdoll allergivänlig?
Ragdolls har väldigt lite underull, om ens någon överhuvudtaget. Det gör rasen allergivänlig för personer som inte är allergiska mot kattsaliv.

En kattallergiker är vanligtvis allergisk mot antingen kattens saliv eller deras underull som är ett inre lager av päls. Ragdollens avsaknad av underull betyder alltså att vissa kattallergiker, som endast har en allergi mot underullen av en katt, kan leva med och vara nära en ragdoll utan att få allergiska reaktioner.

Livslängd - Hur länge lever en ragdoll?
Den genomsnittliga livslängden för katter är 14 år. Det går så klart inte att veta exakt hur gammal din ragdoll kommer att bli, men enligt en studie skapad baserad på data från kattförsäkringar kan det variera från 15 ända upp till 25 år.

Ragdoll

Ragdoll

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Box 467 | SE-201 24 Malmö | Tel. +45 39 15 88 88 | AH.nordics@boehringer-ingelheim.com | Sidkarta | Data Privacy
Boehringer Ingelheim