Alltomfrontline
Facebook
Instagram
Kontakt
  • Personlighet: Lugn och vänlig
  • Storlek: Medelstor
  • Vikt: Honor: 3-6 kg, Hanar: 5-10 kg
  • Livslängd: 12-16 år
  • Allergi: Det finns inga indikationer på att norska skogkatter är allergivänliga

Beteende & Personlighet - Hur är norska skogkatter?
Den norska skogkatten är lugn och vänlig. De trivs bra nära sin familj och tackar oftast inte nej till lite kli mellan öronen, även om de är mer självständiga än andra kattraser. Rasen kan också vara aningen återhållsamma när det kommer till främlingar.

En norsk skogkatt är vanligtvis äventyrslysten och modig. De är vana klättrare och ligger gärna så högt upp det går att komma i hemmet. Med ett arv som vildkatt ute i naturen så ryggar de heller inte tillbaka från vatten. Precis som de sibiriska katterna har norska skogkatter en nästintill vattenfrånstötande päls. Även om de älskar äventyr och utomhuslivet så är de även nöjda med en tillvaro i ett lugnt och tyst hem.

Historia & Ursprung
Den norska skogkatten har ett ursprung i Norge där de över århundraden överlevde som musjägare till bönder och andra som kunde tänkas byta husrum mot deras jakttjänster. Men deras historia går längre bak i tiden än så. Faktiskt tusentals år. Norska skogkatter kan ha framkommit på naturlig väg som en vildkatt, men det finns även teorier om att rasen togs hem av vikingar efter plundringståg över hela världen. Hur det faktiskt gick till förblir ett mysterium.

Precis som den siberiska katten förekommer de ofta i sagor och fabler, bl.a. från vikingatidens och asatrons mytologiska skrifter där gudinnan Frejas vagn blir dragen av sex enorma skogkatter.

Päls & Pälsvård
En norsk skogkatt står ut med sin långa och tjocka päls och den behöver borstas eller kammas en gång i veckan. Ett bad behövs inte speciellt oftare än när pälsen ser och känns fettig. Då bör du använda ett schampo som är anpassat efter just din katts behov.

Är din norska skogkatt en utekatt är det sannolikt att den med sin stora och tjocka päls blir ett bra hem för loppor, löss och fästingar. Då finns det parasitpreparat som är speciellt utvecklade för att döda parasiterna inom 48 timmar. Och för fästingar har vi även fästingborttagare.

Allergi - Är en norsk skogkatt allergivänlig?
Det kan vara bra att veta att allergiska reaktioner oftast uppstår genom antingen en katts päls eller saliv. Mer specifikt är det ett protein i saliven som heter Fel-D1. Norska skogkatter är på många sätt lik den siberiska kattrasen som har lägre av detta protein. Dock finns bara anekdotiska bevis där kattallergiker själva upplevt att skogkatten är mindre allergen än andra katter. Det finns alltså inga tydliga indikationer eller bevis för att den norska skogkatten skulle vara allergivänlig.

Livslängd - Hur länge lever en norsk skogkatt?
Norska skogkatter är generellt sett en kattras med god hälsa och ett långt liv på 12–16 år, men livslängden beror på deras kosthållning och omgivning.

Norsk skogskatt

Norsk skogkatt

 

Facebook
Instagram
Kontakt
Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Box 467 | SE-201 24 Malmö | Tel. +45 39 15 88 88 | AH.nordics@boehringer-ingelheim.com | Sidkarta | Data Privacy
Boehringer Ingelheim