Alltomfrontline
Facebook
Instagram
  • Personlighet: Lugn och vänlig
  • Storlek: Medelstor
  • Vikt: Honor: 3-6 kg, Hanar: 5-10 kg
  • Livslängd: 12-16 år
  • Allergi: Det finns inga indikationer på att norska skogskatter är allergivänliga

Beteende & Personlighet - Hur är norska skogskatter?
Den norska skogskatten är lugn och vänlig. De trivs bra nära sin familj och tackar oftast inte nej till lite kli mellan öronen, även om de är mer självständiga än andra kattraser. Rasen kan också vara aningen återhållsamma när det kommer till främlingar.

En norsk skogskatt är vanligtvis äventyrslysten och modig. De är vana klättrare och ligger gärna så högt upp det går att komma i hemmet. Med ett arv som vildkatt ute i naturen så ryggar de heller inte tillbaka från vatten. Precis som de sibiriska katterna har norska skogskatter en nästintill vattenfrånstötande päls. Även om de älskar äventyr och utomhuslivet så är de även nöjda med en tillvaro i ett lugnt och tyst hem.

Historia & Ursprung
Den norska skogskatten har ett ursprung i Norge där de över århundraden överlevde som musjägare till bönder och andra som kunde tänkas byta husrum mot deras jakttjänster. Men deras historia går längre bak i tiden än så. Faktiskt tusentals år. Norska skogskatter kan ha framkommit på naturlig väg som en vildkatt, men det finns även teorier om att rasen togs hem av vikingar efter plundringståg över hela världen. Hur det faktiskt gick till förblir ett mysterium.

Precis som den siberiska katten förekommer de ofta i sagor och fabler, bl.a. från vikingatidens och asatrons mytologiska skrifter där gudinnan Frejas vagn blir dragen av sex enorma skogskatter.

Päls & Pälsvård
En norsk skogskatt står ut med sin långa och tjocka päls och den behöver borstas eller kammas en gång i veckan. Ett bad behövs inte speciellt oftare än när pälsen ser och känns fettig. Då bör du använda ett schampo som är anpassat efter just din katts behov.

Är din norska skogskatt en utekatt är det sannolikt att den med sin stora och tjocka päls blir ett bra hem för loppor, löss och fästingar. Då finns det parasitpreparat som är speciellt utvecklade för att döda parasiterna inom 48 timmar. Och för fästingar har vi även fästingborttagare.

Allergi - Är en norsk skogskatt allergivänlig?
Det kan vara bra att veta att allergiska reaktioner oftast uppstår genom antingen en katts päls eller saliv. Mer specifikt är det ett protein i saliven som heter Fel-D1. Norska skogskatter är på många sätt lik den siberiska kattrasen som har lägre av detta protein. Dock finns bara anekdotiska bevis där kattallergiker själva upplevt att skogskatten är mindre allergen än andra katter. Det finns alltså inga tydliga indikationer eller bevis för att den norska skogskatten skulle vara allergivänlig.

Livslängd - Hur länge lever en norsk skogskatt?
Norska skogskatter är generellt sett en kattras med god hälsa och ett långt liv på 12–16 år, men livslängden beror på deras kosthållning och omgivning.

Norsk skogskatt

Norsk skogskatt

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Box 467 | SE-201 24 Malmö | Tel. +45 39 15 88 88 | AH.nordics@boehringer-ingelheim.com | Sidkarta
Boehringer Ingelheim