Alltomfrontline
Facebook
  • Personlighet: Lugn och vänlig
  • Storlek: Den största tamkatten
  • Vikt: Honor: 4-7 kg, Hanar: 6-11 kg
  • Livslängd: 9-15 år
  • Allergi: Det finns inga indikationer på att Maine coons är lågallergena

Beteende & Personlighet - Hur är maine coon katter? 

Många kallar Maine coons för ”the gentle giant” som betyder den vänliga jätten. Precis som ragdolls är Maine coons fantastiska med barn och anpassar sig bra till många olika livsstilar och personligheter. De tar mer än gärna emot uppmärksamhet och tycker om att vara nära människor utan att för den delen vara krävande.

Maine coons älskar att jaga möss. Även om du inte har några möss hemma så ser de till att slipa på sina färdigheter och sätter sina stora tassar i arbete genom att jaga leksaker du kastar iväg. De tycker ofta om den här typen av lekar långt in i vuxenlivet. Vanligtvis föredrar de att hålla sig på marken, det är ju trots allt där jakten kommer ske.

Historia & Ursprung
Maine Coon har fått sitt namn dels från sin likhet till tvättbjörnen (raccoon) och dels för att de härstammar de från Maine, som ligger norr om New York. Där var de populära bond- och skepparkatter så tidigt som på 1800-talet. De som inte hade tvättbjörnens bruna päls kallades för Maine shags.

Det är en ras som utvecklats naturligt och tidigare än 1800-talet finns det inte mycket som dokumenterats. Vissa säger att vikingarna tog dem till Nordamerika långt innan Columbus begav sig ut på sin upptäcktsfärd. Andra säger att rasen är en avkomma från den franska drottningen Marie Antoinettes långhåriga katter som hon i förväg skickade till Amerika när hon planerade att fly undan den franska revolutionen.

Päls & Pälsvård
Deras lurviga päls är anpassad för att klara av Maine’s hårda och varierande klimat. Pälsvården kräver inte mer än två borstningar i veckan och om pälsen känns fettig eller om pälsen ser trådaktigt ut behövs ett bad eller dusch. Då är det viktigt att man har ett bra schampo som rengör ordentligt och löser upp fett. För att göra det lättare att borsta efteråt kan du använda mjukgörande balsam i sprayformat. Eftersom katten generellt sett är lugn och tillgiven underlättar det även övriga typer av vård och pälsvård.

Är din maine coon en utekatt finns det en risk att den med sin lurviga päls drar åt sig loppor, löss och fästingar. Det är inte omöjligt att innekatter också kan få parasiter via andra katter eller dina kläder, men då finns det speciellt utvecklade parasitpreparat som dödar parasiterna inom 48 timmar.

Allergi - Är en maine coon allergivänlig?
Det snabba svaret är nej, de är inte allergivänliga. Maine coons är på många sätt underbara kompanjoner, men det finns inga indikationer på att de är allergivänliga.

Livslängd - Hur länge lever en maine coon?
Från en undersökning av svenska kattförsäkringar såg man att medianlivslängden var 12,5 år, att 3 av 4 Maine coons levde längre än 10 år och ungefär varannan levde längre än 12,5 år.

Maine coon

Maine Coon

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Box 467 | SE-201 24 Malmö | Tel. +45 39 15 88 88 | AH.nordics@boehringer-ingelheim.com | Sidkarta
Boehringer Ingelheim