Alltomfrontline
Facebook
Instagram
Kontakt
Uppdaterad: 17. april 2020

Kan mitt husdjur smittas av coronaviruset?

Många husdjursägare oroar sig under dessa dagar för coronaviruset och infektion. Kan mitt husdjur smittas av coronaviruset? Kan COVID-19 överföras från människor till husdjur? Och hur ska jag förhålla mig om jag blir sjuk och har husdjur hemma?

Vad säger vetenskapen om coronaviruset och husdjur?

Det är ännu inte känt exakt vad coronaviruset COVID-19 innebär för din katt eller hund, men enligt vetenskapen finns ännu inget som tyder på att ditt husdjur kan överföra coronaviruset till dig. Du bör dock ändå följa ett antal förhållningsregler, som du kan läsa mer om här.

Husdjur KAN smittas av coronaviruset!

Hittills har läkare runt om i världen identifierat tre husdjur som har smittats av coronaviruset COVID-191. En katt i Belgien och två hundar i Kina. Katten har, av allt att döma, smittats av sin ägare. Den uppvisade symtom på viruset och kräktes, men är nu på bättringsvägen. Även två kinesiska hundar, en Pomeranian och en Schäfer, har testats positivt för coronaviruset. Ingen av hundarna uppvisade symtom på smitta. En av hundarna bodde med en annan hund, som också testades och visade sig vara frisk.
Source: 1 https://www.ddd.dk/dyreejere/coronavirus-og-kaeledyr/
Husdjur KAN smittas av coronaviruset!

Vad innebär det för dig som husdjursägare?

Just nu arbetar hälsovårdsmyndigheterna utifrån teorin att din hund eller katt INTE kan infektera andra människor med COVID-19, men myndigheterna teoretiserar också att den ursprungliga infektionskällan till coronaviruset var en fladdermus. Men det verkar inte som om människor teoretiskt kan smitta djuren. Vad innebär det för dig som husdjursägare?

5 goda råd på hur hund- och kattägare kan undvika COVID-19

Vi har sammanställt 5 bra tips för dig som är hund- eller kattägare. Syftet med dessa är att minimera risken för överföring av COVID-19 mellan dig och ditt husdjur.

1. Bra handhygien

God hygien är viktigt när man umgås med sina husdjur. Även om det inte finns några bevis för att hundar och katter kan smitta dig direkt med coronavirus, så kan de eventuellt indirekt överföra smittan. Om till exempel en infekterad person nyser på din hunds eller katts päls, eller klappar den, så överför han/hon coronaviruset till djurets päls. Därefter kan du eventuellt smittas när du gosar med djuret.

2. Inga pussar

Pussar inte din hund eller katt. Du kan riskera att smittas indirekt på det sätt som beskrevs tidigare. Det finns kanske även en risk att du överför smittan till ditt husdjur om du bär på coronaviruset.

3. Låt gärna ditt husdjur vistas utomhus

Du får gärna låta ditt husdjur vistas i det fria, kanske genom att släppa ut hunden eller katten i trädgården.

4. Minimal kontakt om du är smittad

Om du själv är smittad av coronaviruset bör du ha så lite kontakt som möjligt med dina husdjur. Låt, om möjligt, friska bekanta ta hand om din katt eller hund. Om du inte har den möjligheten ska du förhålla dig till husdjuret i enlighet med samma regler som gäller för kontakt med människor under coronapandemin.

5. God hygien vid kontakter med främmande husdjur

Kom ihåg att tvätta händerna noggrant om du kommer i kontakt med ett främmande husdjur. 5 goda råd på hur hund- och kattägare kan undvika COVID-19

Ska mitt husdjur bära mask?

I Asien har vi sett exempel på husdjursägare som utrustar sina hundar med masker för att skydda dem mot smitta. Det ska du INTE göra. Bevisen för att djuren kan smittas av corona är för svaga och en mask besvärar husdjuren och kan hämma deras andningsförmåga.

Uppsök veterinär om ditt husdjur blir sjukt

Om ditt husdjur blir sjukt ska du uppsöka närmaste veterinär. Kom dock ihåg att boka tid! Veterinärerna följer myndigheternas regler och förelägganden och vill undvika att väntrummen blir för fulla. Kom ihåg att alltid följa myndigheternas regler och håll dig uppdaterad kring utvecklingen.

Coronavirus och husdjur

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 

Facebook
Instagram
Kontakt
Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Box 467 | SE-201 24 Malmö | Tel. +45 39 15 88 88 | AH.nordics@boehringer-ingelheim.com | Sidkarta | Data Privacy
Boehringer Ingelheim