Alltomfrontline
Facebook
Instagram
Kontakt

Hitta fästingar på ditt husdjur

Som bekant är fästingsäsongen nu över oss och temperatursvängningarna leder just nu till mycket goda levnadsvillkor för fästingarna i den svenska naturen.

Om du är hund- eller kattägare ska du därför just denna årstid vara extra uppmärksam på de små krypen om du vill skydda ditt husdjur från att drabbas av onödiga infektioner och obehag. Men var på husdjuret är det då vanligast att fästingarna biter sig fast? Det kan du läsa mer om här.

Här biter de sig fast

Det kan vara svårt att hitta fästingarna på sitt husdjur innan de har sugit i sig stora mängder blod och växt sig stora och feta. Forskning i regi av den engelska tidningen Veterinary Record visar att de allra flesta fästingarna biter sig fast på djurets ben, nacke/hals, bringa och i huvudområdet, alltså i området kring ögon och öron, och runt munnen och käken/hakan.

Den stora majoriteten av de fästingar som undersöktes i studien var befruktade och därmed helt redo att lägga ägg. Därför gör inte hund- och kattägare bara sitt eget husdjur en tjänst när man avlägsnar och dödar fästingarna på det, utan man bidrar också till att minska antalet fästingar på riksnivå. Minska risken att fästingarna sprider smitta

Minska risken att fästingarna sprider smitta

Ju längre tid fästingen sitter kvar på ditt husdjur, ju större är risken för överföring av sjukdomar. Här kan du läsa om vad du ska se upp med om din katt eller hund redan har blivit biten av en fästing.

En viktig minnesregel

Vi rekommenderar att du kontrollerar ditt husdjur för fästingar varje dag. Visst, det är tidskrävande, men inte desto mindre viktigt. Det finns dock ett enklare alternativ, som säkerställer att fästingarna inte kan överleva i särskilt många dagar på värddjuret.

Frontline Vet bekämpar fästingar

Om du behandlar ditt husdjur med ett förebyggande fästingmedel som Frontline Vet kommer den stora majoriteten av fästingarna inte att överleva när de försöker bita sig fast på värddjuret, detta för att ämnet fipronil dödar dem inom 48 timmar. Ämnet är godkänt för användning på hundar och katter – inklusive de hundar och katter som är dräktiga eller digivande.

Skydda även din valp eller kattunge mot fästingar!

Om du har en valp eller en kattunge är det alltid en bra idé att också skydda den mot fästingar och loppor. Frontline Vet finns för hundar och katter i olika viktklasser. Din hundvalp behöver bara väga mer än 2 kg och vara mer än 8 veckor gammal för att du ska kunna skydda den mot fästingar. För katter gäller samma antal veckor, och de måste väga minst 1 kg för att medlet ska kunna användas.

Kom ihåg att du alltid kan be någon av våra många återförsäljare runt om i landet om råd och vägledning.

Frontline är ett receptfritt läkemedel som säljs på apotek.

Guide: Så hittar du fästingar på ditt husdjur

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 

Facebook
Instagram
Kontakt
Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Box 467 | SE-201 24 Malmö | Tel. +45 39 15 88 88 | AH.nordics@boehringer-ingelheim.com | Sidkarta | Data Privacy
Boehringer Ingelheim