Alltomfrontline
Facebook
Instagram
Kontakt

Personlighet: Lekfull och energisk
Egenskaper: Stark och uthållig
Mankhöjd: Tik: 52-60cm, Hanhund: 57-65cm
Vikt: Tik: 25-30kg, Hanar: 30-35 kg
Färger: Nyanser av grå
Livslängd: 12-14 år
Allergivänlig: Nej


Egenskaper & Personlighet - Hur är en jämthund?

Jämthunden, en ras framavlad för jakt, är en av Sveriges mest imponerande nationalraser med sin storlek och stolta framtoning.

Den är väldigt lojal till sin flock och familj och kan vara beskyddande mot andra hundar. Det är därför viktigt att tidigt låta jämthunden socialisera i tidig ålder för att skapa en tillit till främmande hundar.

De är generellt sett fantastiska med barn och människor. Så länge de får tillräckligt med lek och motion fungerar jämthunden bra som en familje- och sällskapshund. Det ska dock sägas att en jämthund som inte har en tydlig ledare inom familjen kan bli överbeskyddande.

Det är en hund med stark egen vilja som kan vara svårtränad, men så länge du är konsekvent och strikt i ditt tränande kommer även jämthunden vara nöjd och lära sig kontinuerligt. Med det sagt är jämthunden inte det bästa valet av första hund, om du inte är beredd på att vara strikt och konsekvent i ditt agerande.

Historia & Ursprung
Jämthunden godkändes som officiell ras 1946 och är väldigt nära besläktad med den norska älghunden. Det finns tecken på att älghunden har en historik som går ända bak till 5000 år f.Kr. då man hittat hundskelett bredvid gamla artefakter som har en väldigt stark likhet till älghundens.

Rasen har varit en återkommande figur i vikingarnas historia och senare även varit del av den nordiska kulturen. Då främst som vakt- och vallhund till boskap och som man kan höra på namnet en jakthund för större däggdjur som älgar och björnar.

Päls & Pälsvård
Jämthunden har en dubbellagrad päls som är vattenresistent och inte suger åt sig smuts. De fäller inte mycket, med undantag från tre perioder om året då de nästan tappar allt på en gång. De borstas gärna veckovis och behöver bara badas och/eller duschas om det verkligen är nödvändigt. Då är det viktigt att använda ett högkvalitativt schampo. Se alla våra hud- och pälsvårdsartiklar här.

Om din hund skulle få fästingar, loppor eller löss har vi tagit fram ett par parasitpreparat som är speciellt utvecklade för att ta bort parasiterna inom 48 timmar. Och för fästingar har vi även fästingborttagare.

Jämthund

Jämthund

 

Facebook
Instagram
Kontakt
Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Box 467 | SE-201 24 Malmö | Tel. +45 39 15 88 88 | AH.nordics@boehringer-ingelheim.com | Sidkarta | Data Privacy
Boehringer Ingelheim