Alltomfrontline
Facebook
  • Personlighet: Djärv och reserverad
  • Egenskaper: Alert
  • Mankhöjd: 15-23cm
  • Vikt: 0,5-3kg
  • Färger: Finns i alla färger och färgkombinationer, förutom merle som inte är tillåten
  • Livslängd: 10-18 år
  • Allergivänlig: Nej

Egenskaper & Personlighet - Hur är en Chihuahua?
Chihuahuas är djärva, självsäkra och kan beskrivas som lite terrierlika. Med sin alerthet och misstänksamhet till främlingar är de bra som vakthundar i den mån att de meddelar när något ovanligt sker.

De är bra och snälla mot barn, men det finns däremot en risk att barn kan skada en chihuahua med tanke på hundens lilla och fragila kropp. Det finns uppfödare som inte säljer chihuahuas till familjer med barn yngre än 8 år.

Chihuahuan kan upplevas som aningen reserverad och tyr sig primärt till en person. Hunden kan dock släppa in utomstående i sin inre cirkel, men då gäller det att man får mötas på rätt sätt. Som många hundraser behöver chihuahuan socialisera med människor och andra hundar i tidig ålder för att lära sig känna en tillit och trygghet till situationen.

Rasen kan rekommenderas som en första hund, så länge hela familjen tänker på att vara försiktig med den till storleken lilla hunden. Det gäller även att inte skämma bort chihuahuan – då riskerar du att hunden blir svårhanterlig och bossig, framför allt mot andra människor än hussen och matten.

Historia & Ursprung
Som med många andra raser är ursprunget inte riktigt känt. En teori är att de kommer från en centralamerikansk ras som heter techichi. Det finns inristningar från Toltekerna på 800-talet som illustrerar en hundliknande figur med runt huvud och stora öron som är signifikativt för just techichis.

När Aztekerna sedan erövrade Toltekerna tog de in hundarna i sitt samhälle. Hundarna fick leva i deras tempel eftersom man trodde att rasen hade magiska krafter, som att se in i framtiden, läka skador och leda döda säkert till undervärlden.

På 1500-talet erövrade spanjorerna området och vad som hände med techichin vet man inte, men legenden säger att de parades med andra småhundar för att tillslut få fram chihuahuan.

De faktiska dokumentationer som finns visar att chihuahuan hittades år 1850 i den mexikanska staden... Chihuahua. Därifrån tog amerikanska resande med sig hunden hem till Amerika där rasen succesivt blev mer populära.

Päls & Pälsvård
Borstningen går snabbt och görs ca. en gång i veckan. För den långhåriga Chihuahuan går det bra med en vanlig pinborste, medan en mjuk och tät borste är bättre för den korthåriga.

Med konsekvent borstning behöver de endast badas någon gång varannan månad. Då ska man se till att använda ett högkvalitativt schampo som passar just din hund. 

Om din Chihuahua skulle få fästingar, loppor eller löss har vi tagit fram parasitmedel som får bort parasiterna inom 48 timmar. Vi har även en fästingborttagare som säkrar att hela fästingen tas bort.

Chihuahua

Chihuahua

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Box 467 | SE-201 24 Malmö | Tel. +45 39 15 88 88 | AH.nordics@boehringer-ingelheim.com | Sidkarta
Boehringer Ingelheim