Alltomfrontline
Facebook
Loppa

Loppor

Milda vintrar, varma somrar och välisolerade hus med centralvärme gör att lopporna trivs året om. Lopporna är cirka 1–3 mm långa och sätter sig gärna på djurets ländrygg. De är orangebruna i färgen och har långa bakben som de använder för att hoppa.

En honloppa kan lägga 50 ägg om dagen i katt- eller hundpälsen och när hunden eller katten får loppor, får även hemmet det.

VAR LEVER LOPPOR?

Loppans ägg glider ner i mattor, soffor eller golvspringor där de snabbt utvecklas till nya vuxna loppor. På bara tre veckor kan 5 loppor leda till 6000 nya loppor i olika utvecklingsstadier.
Var lever loppor?

SYMTOM PÅ ATT KATTEN ELLER HUNDEN HAR FÅTT LOPPOR

  • Hunden eller katten kliar sig mer än vanligt.
  • Hunden eller katten verkar ledsen eller orolig.
  • Kamma över pälsen med ett vitt papper. Om ditt djur har loppor så kommer det att ramla ner små rostfärgade, kaffesumpsliknande korn på pappret (loppavföring).
Hund med loppor
Loppans livscykel

LOPPANS LIVSCYKEL

ÄGG
Faller av pälsen där husdjuret befinner sig – i möbler, mattor, bilen eller sängen – där de kläcks till larver efter en vecka.

LARVER
Söker sig bort från ljuset, långt ned i mattor, möbler och golvspringor där de förpuppas efter 1–2 veckor.

PUPPOR
Förvandlas till vuxna loppor som kläcks när de känner av värme, koldioxid och rörelse.

VUXEN LOPPA

Suger blod på ditt husdjur och lägger upp till 50 ägg om dagen.

SÅ BEHANDLAR MAN MOT LOPPOR

Vid problem med loppor rekommenderas Frontline Comp. Frontline Comp dödar både befintliga loppor samt eventuella ägg och larver. Effekten håller sedan i sig i 8 veckor på hund och 4 veckor på katt.

Frontline Comp
Även om det bara tar 24 timmar att döda lopporna i pälsen så kan du fortfarande hitta loppor på ditt djur eftersom de lever kvar i huset. Det är därför bra att upprepa behandlingen var fjärde vecka i minst 6 månader efter det att man sett den sista loppan.

Loppor
Det är nämligen så länge som pupporna kan överleva innan de kläcks och hoppar över till hunden eller kattens päls.

SJUKDOMAR SOM LOPPOR ÖVERFÖR

LOPPALLERGI
Hunden eller katten reagerar på loppans saliv som överförs när loppan suger blod. Symtomen är mild till våldsam klåda, håravfall, stress och nedstämdhet.

BANDMASK
Lopplarven brukar komma i kontakt med avstötta bandmaskdelar i djurkorgen eller soffan och äter av dem. Lopplarven får då i sig maskägg som utvecklas vidare i den vuxna loppan. När hunden eller katten slickar sig i pälsen för att bli av med lopporna följer bandmaskäggen med och leder till att hunden eller katten får bandmask.
BARTONELLA ”CAT SCRATCH DISEASE”
Bartonella finns antingen i kattens blod från början, eller överförs till katten via loppbett eller en särskild typ av fästing. Bartonella kan i sällsynta fall överföras till människor med nedsatt immunförsvar från katten via bett eller rivsår. Symtomen är feber, mindre neurologiska störningar och utslag vid kliande.
Boehringer Ingelheim Animal Health Denmark A/S | Box 467 | SE-201 24 Malmö | Tel. 040 23 34 00 | AH.nordics@boehringer-ingelheim.com | Sidkarta
Boehringer Ingelheim